Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar için oyun, bir anlamıyla fiziksel, duygusal, bilişsel sosyal gelişimlerini destekleyen bir araçken bir taraftan da yaşamı ve sosyal ilişkileri prova ettikleri doğal bir iletişim kurma aracıdır.  DOT iyileşmenin de bir parçası olan oyunu çocuğun kendi ihtiyaçlarını ortaya koyabilmesinin en iyi yolu olduğuna vurgu yapar.

Byron E. Norton ve Carol Crowel Norton tarafından geliştirilen Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT), terapist tarafından yönlendirmenin yapılmadığı bir oyun terapisidir.  Bu terapi modeli, çocuğu davranışsal ve duygusal olarak olduğu her haliyle kabul eder ve  sembolik oyun/oyuncaklar aracılığı ile kendini ifade etmesine saygı duyar, cesaretlendirir ve destekler. Böylece çocuk kendi ikilemlerini, korkularını, çatışmalarını güvenli bir alanda yeniden deneyimleyerek iyileştirir. Bu sebeple iyileşmenin temel değişkenlerinden biri de terapist çocuk arasındaki ilişkidir.

Deneyimsel Oyun Terapisi Hangi Yaş Çocuklar İçin Uygundur?

Sembolik oyun çocuğa sembolleri ve metaforları kullanarak kendi meselelerini anlatabilme becerisi sağlar ancak çocuklar sembolik oyun kapasitesini genellikle üç yaş civarında kazanırlar. Bu nednele deneyimsel oyun terapisi (DOT) oyun kurabilen 3-11 yaş arası çocuklar için uygundur.