ÇOCUKLARDA DUYGU DÜZENLEME
Çocuklarda Duygu Düzenleme (Regülasyon) Becerileri İNCELE
GEBELİKTE DEPRESYON
Gebelik Depresyonu Kimlerde Daha Çok Görülür? İNCELE
BAŞ ETME BİÇİMLERİ
Baş etme biçimleri; duygu odaklı ve problem odaklı olabilir. İNCELE
Gaios Hakkında

Yunan mitolojisinde toprak ana, bereket tanrıçası olarak kabul edilen Gaia isminden türeyen Gaios, en sade şekilde ‘’hayat’’ demek aslında.

Yerkürenin ve biyosferin fiziki bileşenlerinin karşılıklı etkileşim sistemi içinde bir araya gelerek bütünlük arz ettiğini ileri süren Gaia Teorisinin de bu ismi alması da bir tesadüf değildir.

Gaios Psikoloji
Hizmetlerimiz
Nasıl ?

Psikoterapi, bireylerin duygusal, düşünsel ve davranışsal sorunlarını çözmeye yardımcı olan profesyonel bir hizmettir. Bu terapötik süreç, insanların yaşam kalitesini artırarak duygusal sıkıntıları, uyum sorunları, kişisel çatışmaları ve ruh hali bozuklukları gibi konuları ele almayı amaçlar.

Psikoterapi yöntemleri, farklı psikolojik yaklaşımlardan yola çıkarak çeşitli teknikler kullanır. Bu teknikler arasında bilişsel-davranışçı terapi (CBT), psikanalitik terapi, dinamik terapi ve çözüm odaklı terapi gibi popüler yaklaşımlar bulunmaktadır. Her terapi türü, sorunların anlaşılması ve ele alınması için kendi teorik temellerine ve tekniklerine sahiptir.

Psikoterapi seansları, genellikle bireysel ya da grup terapisi şeklinde düzenlenir. Terapinin süresi ve sıklığı, bireyin ihtiyaçlarına ve terapi türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Psikoterapi süreci, bireylerin sorunlarını anlamalarına, baş etme stratejileri geliştirmelerine ve yaşamlarında daha iyi bir denge sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlar.

Psikoterapi, insanların zihinsel ve duygusal sağlığını iyileştirmelerine yardımcı olmak için güçlü bir araçtır. Bu süreç, bireylerin yaşadıkları zorluklarla başa çıkmalarına ve yaşamlarında daha sağlıklı, mutlu ve tatmin edici bir deneyim elde etmelerine yardımcı olmayı hedefler.

Ne Zaman ?

Psikolojik destek almanın doğru zamanı kişiden kişiye değişmekle birlikte her bireyin ihtiyacı farklıdır. Genel olarak akut veya ilerleyen bazı durumlar psikolojik destek almanın yararlı olabileceğine işaret edebilir.

  1. Sürekli Duygusal Sıkıntı: Eğer uzun süreli stres, kaygı veya depresyon belirtileri yaşıyorsanız ve bu durum günlük yaşamınızı etkiliyorsa,
  2. Azalan İşlevsellik: İş, okul, ilişkiler veya sosyal yaşamda sürekli zorluklar yaşıyor ve başa çıkamıyorsanız,
  3. Travma Sonrası: Ciddi bir kaza, saldırı, doğal afet, kayıp veya diğer travmatik deneyimler yaşadıysanız, bu olayların etkilerini atlatmak için
  4. İlişki Sorunları: Sürekli anlaşmazlıklar ve çözülemeyen sorunlar yaşıyorsanız, çift terapisi alarak ilişkinizi güçlendirmeyi düşünün
  5. İçsel Çatışmalar ve Karar Verme Zorlukları: Karmaşık duygular, değer çatışmaları veya önemli kararlar almakta zorlanıyorsanız,
  6. Madde Bağımlılığı: Alkol, uyuşturucu veya reçeteli ilaçların kötüye kullanılması gibi bağımlılıkla mücadele ediyorsanız
  7. Tehlikeli Düşünceler ve Davranışlar: İntihar düşünceleri, kendine zarar verme eğilimi veya başkalarına zarar verme düşünceleri gibi tehlikeli düşünce ve davranışlar,

Bunlarla birlikte, psikolojik destek almak için kişinin yaşantısında yalnızca ciddi bir sorunun varlığına  gerek yoktur.  Yukarıda bahsedilen durumlar haricinde kişiler kendi duygusal, bilişsel, davranışsal süreçlerinin farkına varmak ve bütüncül bir şekilde değerlendirebilme becerisini edinmek/geliştirmek için de psikolojik destek alabilmektedirler.

Kimden ?

Psikolojik desteğe ihtiyaç duydulduğunda hangi profesyonelden yardım alınması gerektiğini bilmek önemlidir.

Sorunlarınızın ve ihtiyaçlarınızın doğası ile profesyonellerin uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurarak, sizin için en uygun uzmana karar vermeniz önemlidir. Bölgenizde mevcut olan profesyonel unvanlar ve uygulamaları dikkate alarak doğru uzmana başvurabilirsiniz

  1. Psikolog: Psikologlar, bireylerin duygusal, bilişsel ve davranışsal zorluklarına yardımcı olarak terapi ve danışmanlık hizmetleri sunarlar. Lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim almışlardır. Toplumdaki yaygın kanının aksine her psikolog terapist değildir. Psikologların terapi yapabilmeleri için lisans mezuniyetlerinin ardından uzmanlık (master) ve/veya doktora yapmaları gerekmektedir.
  2. Psikoterapist: Psikoterapistler, genellikle yüksek lisans düzeyinde eğitim almış ve bireylerin duygusal ve zihinsel sorunlarına yardımcı olabilecek çeşitli terapi yöntemleri uygulayan uzmanlardır
  3. Psikiyatrist: Psikiyatristler, tıp doktorudurlar ve ruh sağlığı alanında uzmanlaşmışlardır. Hastalarına ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemleri ile destek sağlarlar. Ruh sağlığı çalışanları içinde ilaç yazma yetkisi yalnızca psikiyatristlerdedir. Hiçbir psikolog ya da psikolojik danışman farmakoloji bilgisi olsa dahi ilaç yazamaz ve tavsiyede bulunamaz.
  4. Aile ve Çift Terapisti: Aile ve çift terapistleri, aile ve çiftlerin ilişkisel sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için özel olarak eğitim almış psikolog veya klinik psikologlardır.

Blog
  • +
    Çocuklarla Oyun Oynamak

    Yetişkin perspektifinden bakıldığında oyun, anlamsız tekrarlardan ibaret basit bir oyalanma ve eğelence aracı gibi görülebilir veya sezgisel olarak önemli olduğu bilinir ama gelişim ile ilişkilendirilmez. Ancak çocuklar için oyun durum böyle değildir.

  • +
    DEHB

    Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), okul öncesi çocuklarda başlayıp erişkinlikte de devam edebilen, aşırı hareketlilik, kısa dikkat süresi ve dürtüsellik ile karakterize bir bozukluktur.

  • +
    Çocuk ve Ergenlerde Depresyon

    Yetişkin depresyonu kolaylıkla kabul edilip fark edilirken oldukça yakın bir tarihe kadar çocuklarda depresyon görülmediği düşünülmekteydi. Bunun sebebi ise çocuklarda üst benlik (süperego) gelişiminin henüz olgunlaşmamış olduğundan depresyon gelişemeyeceğine inanılmasıydı.