Çocuklarla Oyun Oynamak

Çocuklarla Oyun Oynamak

Çocuklarla Oyun Oynamak                                       

Yetişkin perspektifinden bakıldığında oyun, anlamsız tekrarlardan ibaret basit bir oyalanma ve eğelence aracı gibi görülebilir veya sezgisel olarak önemli olduğu bilinir ama gelişim ile ilişkilendirilmez. Ancak çocuklar için oyun durum böyle değildir. Oyun onların algıladığı gerçek dünyanın bir yansımasıdır. Doğumundan itibaren gerçek dünya için var olma ve anlamlandırma mücadelesi içinde olan çocuk, oyun aracılığı ile oluşturduğu dünyada duygularını düzenleyebilmeyi, problem çözebilmeyi, sıra bekleyebilmeyi yani sosyal duygusal ve bilişsel birçok beceriyi pratik eder. 

Çocuklar duygularını, yaşadıkları olayları, tecrübe ettiklerini yetişkinler gibi ifade edemez ve anlamlandıramazlar. (Bu sebeplerdir ki çocuklarla yetişkinler gibi konuşma terapisi değil oyun terapisi uygulanır.) Dolayısıyla çocuklar için oyun, kendilerini ve tecrübe ettiklerini ifade etmenin en doğal yöntemidir, iletişim aracıdır. Çocuğun oyununu sınırsız malzemeden oluşan bir laboratuvar olduğunu düşünürsek çocuk da tıpkı bir bilim insanı deneme- yanılma yönetimiyle gerçek dünyadaki tecrübelerini tekrar ederek anlamlandırmaya çalışır. Kızgınlıklarını, korkularını, çaresizliklerini, hayal kırıklıklarını oyun oynayarak anlatır Bu nedenle oyun, çocuğun gelişimi için hem öğretici ve pekiştirici olmakla birlikte çocuğa yardımcı olmanın da en kolay yoludur.

Oyunun güçlendirici ve iyileştirici tarafı da buradan gelir.

Tüm bunlarla birlikte oyun, öğrenme ile de ilişkilidir. Alfabe, sayılar, okuma, yazma, sayma gibi beceriler edinmeyi de içerir.

Çocukla Birlikte Oyun Oynamanın Faydaları

Çocuğunuza vakit ayırıp oyun kurması için imkan sağladığınızda sonsuz hayal dünyasına da dahil olmuş olursunuz. Kurulan oyunda çocuğunuzu motive etmeniz, özgüveninin artmasında, kendinden emin, cesur birey olarak yetişmesine katkı sağlayacaktır. Çocuğunuz oyun oynarken deneyimlerini ve sorunun ne olduğunu çeşitli oyuncaklarla somutlaştıracağından, birlikte oyun oynamak onu anlamanız ve sorun karşısında neler hissettiğini keşfetmeniz için oldukça değerlidir. Yaşanan sorun karşısında birlikte çözüm üretmek hem çocuğunuza problem çözme becerileri konusunda destek olur hem de güven duygusunu pekiştirir.Oyun aracılığı ile neden sonuç ilişkisi kurulur. Bu ilişkide davranışın sonuçları ve karşısındakine hissettirdikleri somut olarak görülür. Tüm bunlarla birlikte oyun kurabilmek, kimin başlayacağına karar vermek, kuralları belirlemek ebeveyn-çocuk arasında iş birliği sağlarken, çocuğa kendisine söz hakkı tanındığı mesajını verecektir.

Çocukla Oyun Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Oyunu başlatmak için birlikte karar vermek
  • Oyun oynamak için istekli ve heyecanlı olduğunuzu göstermek ve ifade etmek
  • Oyuna başlamadan önce kuralları birlikte belirlemek
  • Oyun sırasında telefon, iş, diğer kişiler ile ilgilenmeden odağı tamamen çocuğa yöneltmek
  • Göz teması kurmak
  • Ses tonu, beden duruşu, jest ve mimiklerle orada olduğunuzu hissettirmek
  • Olumsuz eleştiriden kaçınıp söylediklerini dikkatlice dinlemek ve anlamaya çalışmak
  • Düşünce ve önerilerini ifade etmesi konusunda destek olmak