Hedef Belirleme

Hedef Belirleme

Hedef Belirleme

Gerekli özeni göstermediğimizde, koşullar uygun olmadığında, yeteri kadar çabalamadığımızda, hedef bize uygun olmadığında başaramadıklarımız olmuyor mu? 

Elbette oluyor… 

Peki bunları kendimizle ilgili ihtiyaçları fark etmemize, durumla ilgili çıkarım yapmamıza, farkındalığımızı arttırmamıza, yöntemi değiştirmemize olanak tanıyan tecrübeler haline mi dönüştürüyoruz yoksa başarısızlıkla sonuçlanan her girişimi üzerimize “başarısızım” etiketiyle yapıştırıyor muyuz?

Hedef belirlemek bu anlamda önemli bir adım. Çünkü nereye, ne şekilde, ne kadar sürede varmak istediğimizi belirlememize olan tanır. Nihayetinde sonuç kısmen de olsa öngörülmüş olur. Hedef belirlemek aynı zamanda rotayı belirlemek, durakları belirlemek, molaları ve varılacak noktayı belirlemektedir. Bu sayede karşılaşılabilecek riskler hesaplanır, sürprizler en aza indirgenmiş olur. Dolayısıyla yapılandırılmış bir hedefin gerçekleşme olasılığı artmış olacaktır. Ayrıca hedef belirlemek zihninizde dağınık kalmış planları toparlamanıza, zamanı verimli kullanmanıza, belirsizlikten uzaklaşmanıza yardımcı olur. Bu sayede kendimize ‘’Başarısızım, beceriksizim, işe yaramazım’’ gibi olumsuz inançlar yüklemek yerine eksik kaldığımız, daha çok çabalamamız gereken alanları tanır ve sonucun bizim karakterimiz ve kişiliğimizle ilgili olmadığını yalnızca girişimizin bir sonucu olduğu olduğunu fark ederiz.

Başarılı Bir Hedef için Nelere Dikkat Etmeliyim?
 

  • Hedeflerinizi diğerleri değil ancak siz belirleyebilirsiniz ve hedefleriniz diğerleri ile ilgili değil kendiniz ile ilgili olmalıdır. Aile, öğretmen, arkadaş beklentilerine göre hedef belirlemek doğru değildir. Bu durumda hedef size ait olmayacağı gibi potansiyelinize, performansınıza, mizacınıza, ilgi ve becerilerinize de uygun olmayabilir. Bu durumda dikkatiniz dağılabilir, hedeften uzaklaşabilir, hedefi erteleyebilir veya vazgeçebilirsiniz.
  • Hedeflerinizi belirlerken önem ve aciliyet sırasına göre bir liste yapın. Bu listeyi hazırlarken kendinize şu soruları sorabilirsiniz;

‘’Şu an bu işle uğraşmamın benim için önemi ne?’’

‘’Bu işi farklı bir zamanda yapmak için ertlemek bana bir şey kaybettirir/kazandırır mı?’’

‘’Bütün işlerimi düşündüğümde şu an bu işle uğraşıyor olmamın sebebi ne? Önemli ve acil olduğu için mi basit ve keyif aldığım için mi?’’

  • Ölçülebilir, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyin. 

Örneğin;

‘’1 yıl içinde gezebildiğim kadar ülke gezeceğim.’’ Ölçülebilir bir hedef değildir. ‘’1 yıl içinde 3 avrupa ülkesi gezeceğim.’’ Ölçülebilir bir hedeftir.

‘’1 haftalık çalışma ile vücudumun kas oranını %40 yapacağım’’ gerçekçi bir hedef değildir. Bunun yerine ‘’ 6 aylık düzenli spora ile vücudumun kas oranını mevcut orana göre ihtiyacım ölçüsünde arttıracağım’’ ulaşılabilir bir hedeftir.

 

  • Hedefe ulaşmak için önünüzde uzun bir yol olabilir. Bu yoldaki süre uzadıkça rehavete kapılabilir ve daha çok vakit var diye düşünerek tempoyu düşürebilir veya başaramacağım endişe ile vazgeçmek isteyebilirsiniz. Bu durumu önlemek amacıyla hedeflerinizi bölerek daha küçük hedefler hale getirin. Böylelikle ana hedefe giden yolda hem kendi gelişiminizi hem de süreci takip edebilir ve hem de rehavete kapılmadan motivasyon sürekliliğini sağlayabilirsiniz.